Darček k sviatosti krstu

Ako vybrať vhodný šperk k príležitosti krstu

a naše tipy na pamätné darčeky.

 

 

Krst je neopakovateľná chvíľa a sviatosť, ktorá je považovaná za tzv. vstupnú bránu do kresťanského života a k ostatným sviatostiam. 

Ku krstinám neodmysliteľne patria aj pamätné darčeky, ktoré zvyčajne prinášajú krstní rodičia, starí rodičia ale aj najbližšia pozvaná rodina či priatelia. Takýto darček má byť celoživotnou pamiatkou na začlenenie do kresťanského spoločenstva, a zároveň pamiatka na osobu, ktorá darček darovala.

Šperk ako dar ku krstu,  je už niekoľko storočí obľúbenou voľbou a tradíciou, keďže v sebe nosí nielen hodnotu vybraného kovu, ale aj symbol, ktorý k zvolenej príležitosti patrí.

 

 A ako vlastne vybrať vhodný šperk ku krstu ? 

 

 

Všeobecne by mal byť šperk na pamiatku vyrobený z trváceho kovu, ktorý vydrží neporušený celé roky . Najobľúbenejším a jednoznačne najstálejším kovom zo všetkých je zlato. Zlatý šperk je obľúbenou voľbou nielen kvôli svojej hodnote, ale aj odolnosti voči vplyvu vody a času. Zlatý šperk je možné kedykoľvek vyčistiť a tým obnoviť jeho vzhľad. Darovaním zlatého šperku zároveň vyjadrujete vzácnosť slávnosti, života pokrsteného človeka a svoju vďaku za pozvanie. 

 

Z najčastejších otázok zákazníkov, ktoré sa pýtajú pri výbere darčeka ku krstu : 

Je povinné darovať zlatý šperk ?

Darovanie darčeka k akejkoľvek príležitosti, vždy závisí od vlastných finančných možností a prípadnej dohody s rodičmi krsteného dieťaťa. Zlatý šperk najčastejšie kupujú do daru krstní rodičia a starí rodičia dieťaťa. Niekedy sa viacerí členovia rodiny vyskladajú na hodnotnejší dar. Nie je to však povinnosť ani tabuľkový predpis. 

Aký typ šperku, najčastejšie kupujú ku krstu ?

Z 11 ročnej praxe a skúseností v našej predajni je najčastejšia voľba pri výbere - zlatý prívesok s retiazkou. Práve preto sme vytvorili na našom e-shope samostatnú kategóriu DARČEKY KU KRSTU , v ktorej nájdete množstvo vzorov príveskov,  ku ktorým je možnosť zvoliť si retiazku z ponuky.  Najpredávanejším vzorom prívesku je krížik, anjelik a srdiečko

 

 Ďalej by sme výber šperkov rozdelili nasledovne :

Pre chlapca - prívesok kríža alebo anjela, retiazka s príveskom, náramok s platničkou alebo samostatná retiazka v dĺžke 50-55cm, ktorá je nositeľná aj v dospelosti. 

Pre dievča - náušničky, samostatný prívesok srdca, anjela, kríža alebo prívesok s retiazkou alebo náramok s príveskom alebo platničkou.